Følgende persongrupper kan således foretage indberetning til Den Nationale Whistleblowerordning:
- Arbejdstagere.
- Selvstændig erhvervsdrivende, f.eks. selvstændigt erhvervsdrivende, som samarbejder med den arbejdsplads, der whistleblowes om.
- Aktionærer og medlemmer af direktionen, bestyrelsen, tilsynsrådet eller tilsvarende ledelsesorgan i en virksomhed.
- Frivillige.
- Lønnede eller ulønnede praktikanter.
- Personer, som arbejder under tilsyn og ledelse af kontrahenter, underleverandører og leverandører. Denne persongruppe omfatter ansatte i en virksomhed, som en arbejdsplads har indgået i et kontraktforhold med. Persongruppen omfatter endvidere ansatte i en virksomhed, som er leverandører eller underleverandører af varer eller tjenesteydelser til en arbejdsplads.
- Tidligere ansatte.
- Ansøgere, der indberetter oplysninger om overtrædelser, som vedkommende har skaffet sig adgang til i løbet af ansættelsesprocessen eller andre prækontraktuelle forhandlinger. Denne persongruppe omfatter både personer, som på et senere tidspunkt ansættes af arbejdspldsen, og personer som ikke opnår ansættelse.
Det betyder, at du ikke kan indberette oplysninger om forhold, som du f.eks. har fået kendskab til som borger i en kommune. Hvis du som borger er utilfreds med sagsbehandlingen i en kommune eller hos en anden myndighed, må du derfor bruge de klagemuligheder, der er inden for det pågældende område.
Rammerne for, hvem der kan indberette oplysninger til Den Nationale Whistleblowerordning, er fastsat i lov om beskyttelse af whistleblowere. Det vil derfor ikke være muligt for whistleblowerenheden at fravige kravene til, hvilke personer der kan indberette oplysninger til ordningen.